Papája je v horkém létě vynikající vychlazená

Papája obecná pochází ze Střední Ameriky, zejména z vlhkých tropických pásem v této oblasti. Plody papáji obsahují účinné látky, jako jsou:
·         vitamíny, zejména A, C
·         draslík
·         kyselina listová
·         karotenoidy
·         papain, enzym, který rozkládá bílkoviny
červená papaya

Tento enzym papain působí kladně na trávící soustavu, protože rozkládá bílkoviny. Zároveň zmírňuje různé problémy s trávením, jako je například nadýmání, nebo zácpy. Mimoto je také třeba zmínit, že má enzym papain protizánětlivé účinky. Papain má navíc pozitivní vliv na pokožku, kterou dokonale vyživuje. Z tohoto důvodu se papája přidává do některých kosmetických výrobků. Z plodu papáji si také můžeme připravit pleťovou masku. Protože papája napomáhá k:
·         Odstraňování skvrn, jizev, vrásek a mrtvých buněk na pokožce.
·         Pokožka vypadá svěže odpočatě.
zralá papája

Papája je dále důležitá pro lidské zdraví, neboť má rovněž:
·         antioxidační účinky
·         neutralizuje nadbytek volných radikálů
·         zpomaluje proces stárnutí
·         může bránit rozvoji Alzheimerovy choroby
·         posiluje imunitu organismu
·         zvyšuje vitalitu
·         pozitivní působí na srdce a krevní oběh
·         zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu
·         jako prevence proti infarktu, anebo mrtvici
·         protirakovinné účinky
·         chrání sliznice

Vaříme s papájou

Plody papáji lze konzumovat syrové, například nakrájené na plátky a vychlazenou jako meloun. Papáju je také možné použít jako surovinu k přípravě:
·         ovocných nápojů
·         salátů
·         džemů
·         dezertů
·         kompotů
Navíc je možné konzumovat i semínka papáji, která jsou zrovna tak velice zdravá, mají ale trochu pálivou chuť. Z tohoto důvodu také někdy nahrazují pepř.
snídaně papaya

Zdravá snídaně s papájou

 Müsli podle naší chuti smícháme se dvěma lžícemi sušené papáji, manga a kokosových lupínků, jednou lžící rozinek a zalijete přibližně půl litrem jakéhokoliv mléka.  Necháme vychladit. Nakonec nakrájíme na kostičky čerstvou papáju, smícháte ji s připravenou směsí a přidáme čtyři lžíce medu.

Papája je v horkém létě vynikající vychlazená
Ohodnoťte příspěvek